רוצים להתנסות בחוויה הרומית האולטימטיבית?

היא מחכה לכם כאן

(ברוכים הבאים ללורקה)



Welcome to the Ultimate Roman Experience

Welcome to Lorca





ב- 11 במאי 2011 רעדה האדמה - והגשימה תחזית מלפני 96 שנים


ביום 11.5.11 דיווחה התקשורת על בהלה רבה שאחזה בתושבי רומא בגלל תחזית ישנה (משנת 1915), שניבאה שביום זה תתחולל בבירת איטליה רעידת אדמה קטלנית.
המדענים, כמובן, לעגו.

אבל מי שצחקה אחרונה, היתה האדמה, שרעדה מצחוק...

קישור לכתבה


















לסצנה הרומית האולטימטיבית










גולשים יקרים -
לצבע הטקסט נודעת משמעות:

טקסט כחול = לינק
טקסט סגול = הסבר





















התהלוכה
הרומאית המפוארת בלורקה

בלבלה אתכם
?
אז מה פלא שגם רעידת האדמה התבלבלה?






למה דווקא לורקה?


 

לרגל מלואת חודש לרעידת האדמה הקטלנית שפגעה ביום 11.5.11 בעיר הספרדית לורקה, במקום ברומא בירת איטליה, שאותה - לפי נבואה ישנה כבת 100 שנה - היתה אמורה להרוס, מנסה טלילה סטן לענות על השאלה: מדוע נפגעה לורקה תחת רומא?

 

למי שאין סבלנות לקרוא הקדמות, הנה התשובות

 

הקדמה

במחקר שערכתי על הקשר שבין לורקה לרומא, נוכחתי שוב ושוב שבין שתי הערים קיים קשר, שאפשר להגדירו כקשר קארמי, שתחילתו בימי האימפריה הרומית, לפחות. זוהי ברית מיסטית בין ערים תאומות, שלא פעם נדמית ל"חתונת הדמים".

  
כשנודע לי על רעידת האדמה שפספסה את רומא ופגעה בלורקה, עלתה לי אסוציאציה של "המדרגות הספרדיות" ברומא; ולצידה הדהדה בראשי שורה של שיר המדברת על מוות בשעה בחמש אחר הצהריים. השיר התקשר לי - אולי בגלל שמה של העיר - למשורר הנושא את שמה, פדריקו גרסיה לורקה.

 

כשם שלא הייתי בטוחה שאת אותה השורה הדראמטית על מוות בשעה חמש אחר הצהריים כתב לורקה, גם לא הייתי משוכנעת שאכן ישנן "מדרגות ספרדיות" ברומא; אבל זו היתה התחלה מבטיחה, מה עוד שקראתי בכתבות שדיווחו על הרעש בלורקה, שיש לה עבר רומאי ושרוב הבניינים שקרסו ברעידת האדמה הם מהתקופה הרומית. כך שבניינים רומיים עתיקים אכן קרסו, כדברי הנבואה, אם כי לא ברומא, אלא בלורקה.


די היה ברמזים האלה כדי שאבין שיש פה משהו, מן "ברית ערים תאומות" מיסטית בין רומא ללורקה, איזשהו קשר גורלי שזקוק לזיקות נוספות על מנת להיות מזוקק יותר, ובהיר ונהיר במידה ש"יוכל להחזיק מים". במסע חיפושי האינטרנט שאליו יצאתי, שנמשך כמעט חודש ימים, העליתי בחכתי גילויים מרתקים רבים. אך כל הממצאים האלה מחווירים לעומת תמונה אחת, שהיא ללא ספק גולת הכותרת של מחקרי, שעם גילויה המקרי והמדהים אתמול (10.6.11), החלטתי שאין טעם להמשיך לחפש אחר קשרים נוספים; מה עוד שכבר באמת הגיע הזמן, כחודש לאחר רעידת האדמה, לכתוב את הכתבה:

 

 

הנה הראיות לקשר שבין רומא ללורקה, ואני פותחת עם התגלית שהיא גולת הכותרת של מחקרי:

 

יותר רומאים מרומאים

אותה גולת כותרת היא תיעוד מצולם של תהלוכה המתקיימת מדי שנה בלורקה בחג הפסחא. בתהלוכה המרהיבה - זהירות ! ספוילר - צועדים תושבי העיר בתלבושות של ליגיונרים רומיים, כשלצידם, בסצנה שלקוחה כאילו מסרט ראווה הוליוודי, חולפות ביעף כרכרות רומיות רתומות לרביעיית סוסים.

 

הסצנות הרומיות האלה, שלמיטב ידיעתי אין להן אח ורע בעולם, והן ייחודיות ללורקה, עיר קטנה בספרד שהחליטה "לשחק אותה" כאילו היא בירת האימפריה רבת העוצמה, רומא, "מסבירות" מדוע רעידת האדמה "התבלבלה" בין רומא ללורקה, שבה בחג הפסחא הכל כאילו אומר: "בהיותך בלורקה, נהג כרומאי".


והנה (עוד) פרט מאלף : השנה (2011) התקיים המצעד הרומאי בלורקה, כאילו כדי להדגיש את הקשר הרומאי, בימים 21 ו-22 באפריל. – בצמוד ליום ההולדת של העיר רומא שנחגג ב-21 באפריל.  באותו היום התקיימה גם תהלוכת ליגיונרים ברומא, שלזו שהתקיימה במקביל בלורקה לא היתה שום בעייה לגנוב לה את ההצגה. ואולי לכן גם - את רעידת האדמה שהתרגשה עליה כעבור בדיוק שלושה שבועות..

אוליבתור "קדימון" למה  שיתרגש על לורקה כעבור שלושה שבועות, ביום 11.5.11 .     קישור לצילומים מהמצעד בלורקה

 

בקיומה של התהלוכה הרומאית בלורקה בחג הפסחא, יש לדעתי כדי "להסביר" גם מדוע פסחה רעידת האדמה על צרפת, שכנתה של איטליה, וירדה על דרום ספרד, דילוג שאותו ייחסתי בשלב מוקדם יותר של מחקרי לזיקה ההיסטורית שבין העיר לורקה למשחק השחמט, שבו הפרש מתקדם תוך דילוגים.  

 

החלק הראשון של הכתבה עלה לאתר ביום 11.6.2011

 

 

בימים אלה עולים לאתר גילויים חדשים נוספים של טלילה סטן על הזיקות וקשרי הגומלין שבין שתי הערים, חלקם מההיסטוריה הקדומה שלהן. גילויים מדהימים אלה מאירים על מערכת היחסים הגורלית שבין שתי הערים ומוכיחים שרפאלה בנדנדי (Raffaele Bendandi), שניבא לפני קרוב למאה שנה רעידת אדמה ברומא ב -11.5.11 - בכל זאת צדק. 

 


קישור   לחלק השני   של הכתבה

קישור   לחלק השלישי   של הכתבה  


 

החלק השני של הכתבה


 

בין שתי ערים: הקשרים הסמויים מהעין

 


"המדרגות הספרדיות" ברומא 

כפי שגיליתי בהקדמה למאמר זה, האסוציאציה הראשונה שהיתה לי כשנודע לי על רעידת האדמה שפיספסה את רומא והתגלגלה לספרד היו "המדרגות הספרדיות" שברומא.

 

"כל הדרכים מובילות לרומא"; ולהיכן מובילות המדרגות?
המדרגות המפורסמות ברומא מכונות "ספרדיות" מפני שהן מובילות לאתר ספרדי בבירת איטליה; האם יתכן שהמדרגות הורו גם, זמן קצר לפני רעידת האדמה, לכיוון לורקה שבספרד? 

 

המדרגות הספרדיות גדושות תמיד בתיירים, והנה קרה משהו מדהים: ביום 4.4.11 דיווחה בפליאה בלוגרית בשם Rachel, שהיא זכתה להיות לבדה, לגמרי לבדה, על המדרגות הספרדיות שתמיד הומות אדם. והיא ואף הנציחה את אותו הריק המדהים בצילומים ותיארה אותו כמעשה ניסים, כאירוע אגדי בהיסטוריה:

 

   It was like a miraculous event in history. . . because there was not a single soul on the steps. 

 

ככל שאני חוקרת יותר את הנושא אני מגלה עד כמה האינטואיציה של רחל לגבי היותו של הזמן הייחודי הזה סימן קוסמי ואות היסטורי, היא נכונה. רחל היתה עדה לאירוע סמלי והיתה מספיק רגישה ונבונה כדי להתפעם ממנו ולתעד אותו.

 

היום שבו דיווחה רחל על חוויתה הכמעט לא טבעית, 4.4.11, נראה אכן כתאריך גורלי, כאיזה חלון-פלאי-בזמן שמקשר בין רעידת האדמה שהיכתה בלורקה שבספרד, לבין זו שהלמה כשנתיים קודם לכן בל'אקווילה שבאיטליה:


התאריך 4.4.11  "נופל" בדיוק -
חודש  ושבוע  לפני רעידת האדמה בלורקה (11.5.11)
ושנתיים פחות יומיים אחרי רעידת האדמה בל'אקווילה (6.4.09)

(רעידת האדמה בל'אקווילה שבמרכז איטליה היא רעידת האדמה הקטלנית האחרונה בארץ המגף, ואילו רעידת האדמה בלורקה היא רעידת האדמה הקטלנית הראשונה מזה 50 שנה בספרד).

 

שימו לב להקבלה, לאיזון, לאקוויוולנטיות (או שמא – ל'אקווילה-לנטיות?)
חודש אחד ושבוע אחד (לפני רעידת האדמה בלורקה)
שתי שנים חסר שני ימים (אחרי רעידת האדמה בל'אקווילה)

 

החלק הבא (השלישי) של הכתבה מוקדש לקשר המופלא שבין לורקה ול'אקווילה העובר דרך המדרגות הספרדיות ברומא. 

 

 

על הזיקה שבין לורקה לשם Rachel

את השם רחל, נהוג להגות באנגלית "ראקל", שבצלצולו ניתן לשמוע את הדהוד שמה של העיר לורקה, צליל שהיה נשמע ברור יותר אילו שמה של הבלוגרית היה קארול. במקרה זה הזיקה בין השמות (Lorca – Carol) היתה מדברת, או אולי מצלצלת, בזכות עצמה. בשם "ראקל" יש דיסונאנס, והוא מצלצל בזיוף קל, אולי בגלל שמגדל הפעמון של לורקה התמוטט (בשידור חי ! ) בזמן רעידת האדמה...

 

 

 

 

בימים הקרובים יעלו לאתר גילויים וממצאים נוספים על הזיקה שבין לורקה לרומא. הראשון שבהם יהיה על גיבורה הנערץ של העיר לורקה - המלך הספרדי אלפונסו העשירי בן המאה ה-13, שהדיח מגדולתה את הלאטינית (השפה הרומאית), המליך תחתיה את הספרדית, וכונה - "הרומאי"... 

 

 

החלק השני של הכתבה התחיל לעלות לאתר ביום 12.6.2011

 

 


 

 

החלק השלישי של הכתבה

תיכננתתי להקדיש אותו למלך הספרדי, בן המאה ה-13, אלפונסו העשירי, שכבש את לורקה ושיש לו מעורבות אישית בקשר הגורלי רומא-לורקה, מה עוד שהוא כונה "הרומאי". אבל מצאתי בינתיים ממצאים כל כך מרתקים המצביעים על זיקות נוספות בין המדרגות הספרדיות ברומא לבין רעידת האדמה בלורקה שיהיה עלי להקדיש גם את הכתבה הזאת לגרם המעלות הפלאי והסמלי הזה בתקווה שאוכל, ולו חלקית, למצות את הנושא.

 

 

כל הדרכים, וגם "המדרגות הספרדיות", מובילים ל - לורקה...

 

ציטוט:

"המדרגות המפורסמות ברומא מכונות "ספרדיות" מפני שהן מובילות לאתר ספרדי בבירת איטליה; האם יתכן שהמדרגות הורו גם, זמן קצר לפני רעידת האדמה, לכיוון לורקה שבספרד?"


כשכתבתי את הדברים האלה לפני כמה ימים, התכוונתי שהמדרגות הצביעו בצורה סמלית על לורקה; ואז עלה על בדעתי לבדוק אם הן מורות לכיוון העיר הספרדית גם מהבחינה הפרוזאית-גאוגרפית.

 

במורד המדרגות ללורקה

בעזרת מפות מפורטות של רומא מצאתי שהירידה של המדרגות לככר המכונה "הספרדית" היא מערבה, שהוא הכיוון שבו נמצאת גם המדינה הספרדית, יחסית לאיטליה. בדיקה נוספת של כיוון המדרגות גילתה נטיה קלה דרומה, בכיוון שהייתי מגדירה כמערב-מערב-דרום - שזה בדיוק הכיוון שבו נמצאת לורקה ביחס לרומא. כך שאם יגלגלו כדור דמיוני במורד המדרגות הספרדיות הוא יגיע ללורקה אחרי שיחלוף על פני "הככר הספרדית" שלרגלי המדרגות, ויתגלגל מעל לים התיכון. כשינחת בחוף הספרדי שבצדו השני של הים, יהיה עליו להתגלגל עוד מעט כדי להגיע למחוז חפצו, כי לורקה מרוחקת כ-30 ק"מ מהחוף.

והנה פרט מאלף: רומא, גם היא, נמצאת במרחק של כ-30 ק"מ מהים...

 

במעלה המדרגות ל-ל'אקווילה

כפי שהצגתי קודם, המדרגות הספרדיות מקשרות באופן סימלי בין רעידת האדמה הקטלנית שהלמה בל'אקווילה לבין זו שהכתה בלורקה; ותמהתי אם הקשר בין ל'אקווילה ללורקה, יבוא גם הוא לידי ביטוי במישור הגאוגרפי הארצי, בדומה לקשר רומא-לורקה. האם אותו כדור דמיוני יוכל להתחיל את גלגולו לכיוון לורקה בל'אקווילה כשהוא עובר, כמובן, במדרגות הספרדיות של רומא? 

 

 

במעוף הנשר - ללורקה
רומא נמצאת מערבית-מערבית-דרומית לל'אקווילה, וזהו בדיוק הכיוון שבו נמצאת לורקה יחסית לרומא. מה שאומר שכדור שיתחיל להתגלגל בל'אקווילה לכיוון המדרגות הספרדיות ברומא, וימשיך משם בקו ישר כמעוף הנשר, שזו (הנשר) משמעות השם ל'אקווילה, ינחת בלורקה.
אבל לפני שהוא ינחת, נכונה לו, כפי שמיד תראו, הפתעה.

 

 

מעשה בשלוש ערים

ונחזור לנשר שמעופו מל'אקווילה דרך רומא ללורקה מסמל את הקשר שבין שלושת הערים.

 


ל'אקווילה הכפולה
הנשר שהמריא כזכור למסעו מל'אקווילה כשהוא חולף מעל ל"מדרגות הספרדיות" ברומא וחוצה את הים התיכון, מתקרב סוף-סוף לחופי דרום ספרד. עוד מעט יגיע למחוז חפצו וינחת בלורקה המרוחקת מעט מהחוף. אך זאת בתנאי שלא ינשור קודם מהשמים מרוב הפתעה; וגם אתם, גולשים יקרים, שבו טוב כדי שלא תיפלו. כי איך שהנשר חוצה את קו החוף הספרדי ומתחיל לדאות לכיוון לורקה שהמבצר העתיק והנישא שלה כבר מתחיל להצטייר באופק, הוא, שהמריא למסעו מל'אקווילה (הנשר), חושב שהוא רואה דז'ה וו, או אולי "רואה כפול". כי מתחתיו, מעט דרומה, הוא רואה עיר, ושמה - "אקווילאס". 

 

לא, זו לא פאטה מורגנה. ולמרות שדרום ספרד נושקת לצפון אפריקה ולמדבר סהרה, חושיו לא מתעתעים בו. הוא גם לא נתפס באיזשהו "לופ" במרחב שהחזיר אותו למקום שממנו בא, לעיר ל'אקווילה שבאיטליה. כי אקווילאס, עיר ספרדית שמשמעות שמה "הנשרים" אכן קיימת. ולא זו בלבד שהיא קיימת, אלא שהיא העיר הקרובה ביותר ללורקה - רק 55 ק"מ מפרידים, או אולי מקשרים ביניהן.

הקשר המיסטי שבין לורקה לל'אקווילה האיטלקית משתקף לא רק בקרבתה הגאוגרפית של לורקה לאקווילאס הספרדית, אלא גם בעובדה שרבים מתושביה נמלטו בעקבות רעידת האדמה לאקווילס השכנה המשמת להם בית, גם היום כחודש לאחר הרעש. העובדה שלתושבי אקווילאס נוספו בעקבות הרעש בלורקה שכנתם 20%, יוצרת הקבלה מוזרה עם רומא: 20% מתושביה לא הגיעו לעבודה מפחד רעידת האדמה. 


והסיפור הזה על תואמתה הספרדית של "עיר הנשר" האיטלקית הוא במשקל נוצה (שנאמר: "מנשרים קלו") יחסית לקשרים האחרים, המורכבים בהרבה, שבין שלישיית הערים ל'אקווילה-רומא-לורקה.  

 

גילויים נוספים על הקשר המופלא שבין שלוש הערים ייחשפו בקרוב בכתבה:

  


כשהאדמה רעדה בל'אקווילה –

מה קרה באתר קאראקולה שברומא ואיך זה מתקשר ללורקה?

 

 

החלק השלישי של הכתבה התחיל לעלות לאתר ביום 15.6.2011